Tuesday, May 24, 2011

Kembara Deoband 36: Abdul Samad Lassi Wala

Bila musim panas tiba pelajar Malaysia akan ketagih lassi. Lassi ialah minuman yang dibuat daripada yogurt. Yogurt ini akan dimasukkan dalam satu belanga kemudian dikacau-kacau dengan kayu khas sampai hancur dan menjadi seperti air susu yang amat pekat . Kayu ini akan diputar-putarkan ke kiri dan ke kanan oleh pembuat lassi. Seni memutarkan kayu itu menjadikan satu keasyikan kepada pelanggan. Malah ia menentukan kelazatan lassi.

Belanga Untuk Mengacau Dahi Untuk Dijadikan Lassi

Di Deoband kedai Abdul Samad berdekatan dengan Masjid Jamek ialah kedai yang menjadi tarikan pelajar-pelajar Darul Uloom mengunjunginya termasuklah pelajar Malaysia. Pada mulanya saya tidak tahan dengan lassi kerana rasanya yang agak masam. Bila lama-lama minum akhirnya ia sukar ditinggalkan. Pendek kata mesti kena satu gelas lassi setiap hari. Kedai Abdul Samad kecil sahaja. Amat merimaskan apabila elektrik terputus dan pelajar sesak di dalamnya. Macam sedang dikukus rasanya. Tapi bila minum sahaja lassi badan akan terasa sejuk. Dahi atau yogurt itu Abdul Samad yang sediakan sendiri. Cara membuat yogurt akan menentukan kelazatan lassi. Yang sedapnya apabila lassi dimasukkan titisan air roh afza yang berwarna merah. Bertambah lazat kalau Abdul Samad bersimpati meletakkan krim dahi dalam gelas kami. Abdul Samad seorang yang baik. Bukan sahaja kerana lassinya yang sedap itu mendorong pelanggan berkunjung ke kedainya malah akhlaknya yang mulia sebenarnya menjadi penyeri kepada lassi beliau. Abdul Samad sentiasa tersenyum walaupun panas mana sekalipun cuaca di luar dan penat mana sekalipun dia. Dia seorang yang bekerja kuat. Setiap kali berkunjung Abdul Samad pasti ada bertinggung di atas stage tempat dia menyediakan lassi. Walaupun ada pembantu tetapi Abdul Samad tidak membiarkan pembantunya menyediakan lassi itu untuk pelanggan. Entah berapa ratus gelas sehari Abdul Samad perlu sediakan untuk pelaggan. Entah berapa ribu pusingan tangan yang Abdul Samad telah lakukan untuk kepuasan pelajar-pelajar Darul Uloom. Tapi sekarang kesenian Abdul Samad lassi wala sudah tiada. Cara tradisional telah ditinggalkan. Semua orang telah menggunakan mesin untuk menyediakan lassi. (glossary: Wala = صَاحِب pemilik, penjual, pembuat etc)

Dahi Yang Dah Siap Utk Dijadikan Lassi


Menuangkan Lassi Yang Telah Siap (Ini bukan A. Samad)

5 comments:

Ismi Ijmi said...

assalamualaikum
nampak sedap ustaz,heh

Anonymous said...

ayah ding...kak long sangat SUKAAAA lassi...tp bkn hok masam tuh...sweet lassi pom best aper...hehe
tiba2rindu india...huuu
kak long fathin

Zaharudin Nawi/Aji said...

ji lassi bahut laziz hai. masjid india jaaoo wahaan lassi milengi

chilled said...

mcm sedap jer..tringin lak nk cuba..bnda ni da kt sana je ke?

Zaharudin Nawi/Aji said...

Di kawasan masjid India dan masjid Pakistan KL ada. Carilah and tanya2