Sunday, April 29, 2012

Kembara Deoband 44: Pilihanraya di India

1-Saya berada di India terlalu lama. Selama berada di sana saya tidak pernah mengundi dan tidak pernah mengetahui keadaan di dalam tempat mengundi. Setiap kali pilihanraya di India saya mengikuti perkembangan pilihanraya di sana terutama apa yang berlaku di Deoband. Ulama Deoband juga turun mengundi. Sebahagian besar mereka menyokong parti Kongres yang merupakan sahabat karib ulama Deoband yang menentang penjajahan British dahulu. Masyarakat Islam pula berubah kepada parti Samajwadi yang mereka rasakan lebih membela orang Islam. Parti Kongres terlalu lama memerintah, sejak merdeka lagi. Lama-lama mereka lupa kpd tangugjawab sebenar. Rasuah dan nepotisma menjadi perkara biasa. Mekanisma pilihanraya amat lemah. Sesiapa sahaja boleh mengundi. Ramai yang masuk mengundi berkali-kali. Perbuatan ini menjadi tamparan kepada Kongres. Akhirnya, Kongres jatuh daripada memperolehi majoriti. Seterusnya jatuh drp memimpin India. Bila jatuh sukar untuk bangun semula.

2-Tahun 2008 buat pertama kalinya saya mengundi di Kota Baharu. Suasana mengundi tidak sama dengan di Deoband. Suasana tenang, tersusun dan effisien. Pihak pemerhati ada bagi kedua-dua pihak. Hati mengatakan mustahil ada penipuan. Dulu semasa sebelum pergi ke India pernah juga mendengar desas desus tentang pengundi "hantu". Sejauh manakah kebenarannya?. Pihak pembangkang selalu membangkitkan isu ini. Malah salah satu tuntutan "Bersih 3" pada kali ini juga berkenaan dgn perkara ini. Manakala pihak kerajaan sentiasa menafikan kenyataan ini. Kata mereka ini adalah dakyah politik.

3- Selesai mengundi saya bersiap untuk pulang ke Kuala Lumpur. Keputusan boleh didengari daripada siaran radio dalam kereta. Sebelum pulang saya singgah di rumah Kak Nab. Kak Nab ialah emak saudara adik ipar saya. Dia sudah uzur. Setiap kali saya pulang ke Kota Bharu saya mengambil kesempatan utk menziarahinya. Buah pinggang Kak Nab sudah rosak. Dia bergantung kpd dialisis. Dia tidak pergi ke mana-mana. Banyak berkurung di rumah. Saya berkata kepada Kak Nab, "Tadi saya mengundi. Rasanya payah nak berlaku penipuan kerana keadaan pengawalan yang ketat". Kak Nab mendengar pelik. Saya menyambung, "Kalau begini sukar juga nak mempercayai kewujudan pengundi hantu". Mendengar sahaja jawapan saya ttg "pengundi hantu" Kak Nab terus menyampuk. Dia nampaknya tidak tahan lagi mendengar perkataan itu. "Apa tiadanya!!! Kak Nablah bekas pengundi hantu. Sekarang Kak Nab tak mengundi lagi. Bertaubat.  IC entah ke mana. Mereka ambil tidak kembalikan". Kak Nab terus bercerita, "Dulu Kak Nab tinggal di Jengka Pahang. Kak Nab diupah sebanyak Rm 50 seorang untuk menjadi pengundi hantu menjatuhkan Haji Hadi di Terengganu. Kami sebutir bas!!!!". Saya tidak tahu rupa-rupanya Kak Nab banyak menyimpan rahsia.  Saya percaya Kak Nab tidak dusta. Rupa-rupanya pengundi hantu memang wujud. Kewujudan ini kalau dibiarkan akan memakan diri sendiri. Kini Kak Nab sudah pergi untuk selama-lamanya. Kalaulah Kak Nab masih hidup apakah media arus perdana teruja untuk mendedahkan "taubat" Kak Nab.

1 comment:

Anonymous said...

akum ust..membaca pengalaman ust dlm blog ni, perasaan saye seolah2 dpt menghayati hidupan n mentaliti org2 islam disekeliling ust. ust berada pulak dlm lingkungan org2 yg memikul deoband, tempat ramai org2 alim terkemuka dilahirkan...

nak tanye, ust mahir tak menterjemah bhs urdu kpd bahasa melyau?
sy ingin sngt nak baca n memahami isi buku urdu bernama tathkiratur rashid, imdadus sulok...tapi tak reti urdu..

terus kan penulisan ust :)