Thursday, August 29, 2013

Helo! Helo!

Banyak kali juga kami berdepan dengan kegagalan ketika membuat rakaman pengajian samada di UM, Subang Perdana dan di rumah. Kadang mic lupa on. Kadang zoom lupa on. Kadang salah satunya habis bateri. Kadang camera habis bateri. Kadang software rakaman crash. Sekarang baru saya sedar pentingnya sedikit pengetahuan ttg teknologi baru. Kalau ada ilmu, byk perkara dpt di atasi dgn tidak memerlukan belanja yg besar.

Ayah saya tak berpelajaran tinggi. Dia belajar sikit dgn org ilmu ttg microphone tahun 60an. Dgn ilmu itu dia dpt kerja kerajaan urus microphone bila ada majlis2 rasmi kerajaan. Masatu saya hanya tahu ayah sibuk test microphone `helo` `helo` `helo`.

Masalah yg selalu menganggu saya bila bercakap dgn mic Basooir ialah ragu2 ttg bateri yg ada dlmnya masih ada charge atau tidak. Mic pakai bateri jam tangan yg kecil. Tidak ada indicator ttg ia masih bernyawa atau tidak. Selepas rakaman baru tahu. Kalau masuk ertinya on. Kalau rakaman tak masuk ertinya kantoi.

Hari ini saya menerima sebuah mic baru dari UK yang dibuat di rumah sahaja dgn harga budjet. Katanya boleh mengatasi masalah bateri. Tak payah guna bateri lagi. Saya mencubanya dgn `helo` `helo`. Mengubah level2 sound utk mendapatkan sound yg dikehendaki. Mengulang-ngulang `helo` `helo`. Kemudian merakamkannya. Kemudian emailkan kpd Hamizi sehinggalah mendapat pengesahan sound yg baik daripadanya.

Alhamdulillah, nampaknya boleh guna. Harap2 tidak was-was lagi ttg rakaman masuk atau tidak.

Masa saya balik dari India ayah saya memberitahu saya dia amat berbangga kerana dulu dia menyediakan microphone untuk orang. Tetapi sekarang orang pula menyediakan microhone untuk anak-anaknya bercakap. Kebetulan pada waktu itu adik-adik saya menjadi pencermah multilevel yang disegani di kalangan follower mereka. Ayah selalu kepingin mendengar saya mengajar agama menggunakan microphone. Waktu itu saya belum lagi mengajar tetapi masih mahu belajar, beralih ke UIA sebaik sahaja pulang dari India.

Bila saya sudah mula mengajar dan pandai helo helo ayah pula sudah pergi untuk selama-lamanya. Kalaulah ayah ada sudah tentu dia akan mengajar saya helo helo dan mengatakan tidak sia-sia helo-helo ayah.

Amalan ayah rupanya tidak sia-sia. Helo helo!!!!.

2 comments:

nazriy ismail said...

Assalamualaikumm...ustaz belajar deoband ayah ok ke?? zaman dulu sangat kurang info belajar di deoband/pakistan kecuali mane yang tahu dari jemaah tabligh atau ade link dengan mane2 individu yang pernah belajat sane macam Tok Guru Nik Aziz dll. Kenape pondok kat malaysia ni takde link dengan aliran deoband?? setahu saye mane2 lepasan pondok kalu nak sambung pi arab atau thailand atau yaman..

Anonymous said...

Ustaz adae area mane ustaz??
Deodaband tu ape dia ye? India ke?

Am
at-tabib.blogspot.com