Thursday, November 29, 2012

Anekdot Ulama 45: Maryam Jamelah

Puan Sokdah menghantar email kepada saya memberitahu saya bahawa dia dapat membaca buku "Surat Menyurat Antara Maulana Maududi dengan Maryam Jameelah" dalam bahasa Ingeris melalui link yang diberikan. Buku ini selalu saya sebut-sebutkan dalam kelas agar dibaca. Rupanya waktu itu Maryam Jameelah baru sahaja meninggal dunia (31 Okt 2012). Saya tidak tahu tentang perkara itu. Kiriman email Puan Sokdah itu mengingatkan saya kepada sumbangan Maryam Jameelah kepada diri saya. Awal-awal tahu 80an memperkenalkan beberapa tokoh penulis yang banyak menulis tentang Islam dan pertentangannya dengan Barat dalam aspek pendidikan, politik, ekonomi, budaya dan sebagainya. Bahasa  dan istilah yang digunakan ialah bahasa dan istilah moden yang sangat memberi kesan kepada mereka yang dari latarbelakang pendidikan sekular. Penulisan mereka ini telah memberikan satu nafas baru kepada seorang muslim bagaimana untuk mengekalkan imej muslim dalam lingkungan dunia sekular.  

Antara tokoh penulis itu ialah Maryam Jameelah, seorang wanita Yahudi yang sudahpun Islam sebelum memeluk Islam!!!! Maksudnya pemikiran dan kecenderungan hidupnya ketika di kota New York sebelum memeluk Islam sudahpun selari dengan Islam. Saya mula diperkenalkan dengan beliau melalui buku yang mengisahkan tentang  surat menyuratnya dengan Maulana Maudud ketika masih berada di Amerika dan sebelum berhijrah ke Pakistan.
Antara bukunya yang menjadi kegemaran saya pada waktu itu ialah novel "Ahmad Khalil". Saya mencari-cari dalam rak buku saya tetapi tidak menemuinya. Saya kerap memberitahu Puan Sokdah tentang buku ini. Kalau ada saya ingin pinjamkan kerana dia suka membaca. Seingat saya, saya memiliki dua naskhah novel ini. Satu yang lama dan satu yang baru. Tapi kedua-duanya sudah tiada dalam rak. Hari ini semasa mengemas bilik bacaan saya terjumpa satu kotak berisi buku-buku kecil. Hati saya mengatakan mungkin Ahmad Khalil ada di sini. Alhamdulullah, kedua-dua buku tersebut terselit dicelah buku2 novel Inggeris yang saya baca di India dahulu. Yang lama masih ada tetapi yang baru tinggal kulit sahaja. Entah ke mana isinya.


                                            Novel Ahmad Khalil  yg Sudah Usang
Mengikut catatan dalam buku Ahmad Khalil ini saya membelinya pada tanggal 9hb tahun 1986. Tiga tahun sebelum saya ke India. Harga buku tersebut hanyalah 4 ringgit. Saya tidak pasti adakah       saya selesai membaca buku ini di Malaysia atau di India. Buku ini saya bawa ke India, bererti saya membacanya semula di India. Buku ini dicetak pada bulan Ogos tahun 1968 dengan jumlah cetakan sebanyak 3 ribu naskah. Buku ini dicetak di Lahore Pakistan dengan harga hanya 4.50 rupee.

Melalui buku Ahmad Khalil ini saya mengetahui banyak perkara tentang gerakan Zionist dari kaca mata seorang Yahudi sendiri. Ini mendorong saya menghabiskan banyak waktu membaca buku2 tentang sejarah Israel dan tokoh2 Israel spt Golden Mayer, Moshi Dayan dsb. Perpustakaan Universiti Malaya pada tahu 80an itu memjadi tempat saya bersarang membaca buku2 tersebut. 

Bahagian dalam buku "Ahmad Khalil"
Semasa di India saya berpeluang membaca buku-bukunya yang lain yang ditulis oleh Maryam Jameelah. Apa yang nyata Maryam Jameelah telah menukar gaya hidup saya daripada seorang yang tidak suka membaca  kepada seorang yang suka membaca buku. Saya malu dengan pengorbanannya. Saya malu dengan penghayatannya terhadap ilmu. Semoga apa yang ditinggalkan oleh Maryam Jameelah menjadi amalan soleh yang berpanjangan. untuk beliau. http://basooir.com/  

3 comments:

muhammad fakhar muhammad nur said...

As Salam, i am currently conducting a survey about mosque in Malaysia for my master thesis. it would be a big help if u could help me to answer the survey. Thanks in advance.
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGhMa19JeDlpZ04xajZTVnROYVl2cWc6MQ#gid=0

Nizam said...

Salam ustaz, kalau tak keberatan boleh tak saya nak berhubung dengan ustaz? Boleh saya dapatkan no ustaz?
Email saya azzarrah@gmail.com

Nizam, KL.

Anonymous said...

assalamualaikum
Ustaz, boleh saya dapat kan No fon Ustaz? Saya Mohd azrol 0195621312