Di Deoband tiada pasar Ramadhan. Tetapi ramai juga penjual-penjual membuka gerai di tepi-tepi jalan. Mereka hanya menjual beberapa jenis makanan sahaja iaitu samada siwayya (سِويَّان), pape (roti bulat yg dibakar kering), kurma atau buah-buahan. Siwayya di makan terutama di waktu sahur. Ia direndam dalam susu dan akan kembang seperti roti slice yang terendam dalam susu. Ia tidak perlu dimasak. Cukup dengan merendamnya dalam susu panas. Rata-rata masyarakat Deoband bersahur dengan makanan tradisional ini. Ia dijual mentah dan tahan selama sebulan Ramdahan. Juadah berbuka juga simple. Ada tamar, pakora (cengkodok), ada jelebi, ada chana goreng pedas (kacang goreng), campuran berbagai phal (buah-buahan) yang digaul hancur dengan masala terutama pisang dan epal. Ini dikira sebagai makanan ringan setanding dengan kuih muih kita. Minuman yang disediakan hanyalah chai (teh) atau sirup roh afza. Untuk makanan berat masyarakat muslim Deoband makan roti chapati atau nasi (pulao, kichhri atau biryani). Mereka hanya makan sekali sahaja iaitu sebelum solat maghrib. Dalam waktu yang pendek itulah mereka perlu menjamah semua perkara. Selepas solat maghrib biasanya mereka tidak lagi memakan apa-apa makanan melainkan menunggu untuk solat terawih. Begitu juga selepas terawih mereka tidak menjamah apa-apa makanan. Kalau adapun chai.
2 comments:
beda dengan corak berbuka rakyat Malaysia..
Makan banyak bukan tradisi orang menuntut ilmu..
ustaz,
1. bagaimana pula suasana beraya di Deoband?
2. Apakah amalan ulama2 deoband dalam bulan ramadhan?..
ridhwan
Post a Comment